Zanimljivosti o Kraljici voća


                                             
                                                                   12 zanimljivosti o jagodama
           

U Francuskoj se smatraju afrodizijakom, spadaju u porodicu ruža, a u Belgiji postoji i muzej posvećen baš jagodama
Ako često uživate u svežim jagodama ili poslasticama s njima, obogatite svoje znanje o ovom sočnom voću

1. Jagode su jedino voće koje seme ima sa spoljašnje strane. U proseku, svaka jagoda na sebi ima oko 200 semenki.

2. Jagode nisu bobičasto voće, poput borovnice ili grožđa. Seme bobičastog voća se nalazi u unutrašnjosti ploda. Inače, botaničari smatraju da je svako seme na jagodi posebna voćka.

3. Jagode pripadaju porodici ruža. Slobodno pomirišite žbun jagoda, miriše jednako lepo kao i sam plod.

4. Jagoda je višegodišnja biljka. Možda neće roditi prve godine, ali će biljka davati plod pet godina.

5. U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama. U prodavnici koja se nalazi u sklopu Le Musée de la Fraise (Muzej jagoda) možete kupiti sve posvećeno ovom voću, od džema od jagoda do piva sa ukusom ovog voća.

6. U antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima lekovita dejstva. Koristili su jagode da leče brojna oboljenja, od depresije preko nesvestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla.

7. Seks i jagode? U Francuskoj, gde se jagode smatraju afrodizijakom, ovo voće se u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima.

8. Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i određenih kancera. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina.

9. Jagode sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje pre fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija, pokazuju istraživanja.

10. Kalifornija proizvede 80 procenata jagoda u čitavoj Americi. To na godišnjem nivou iznosi preko 900 miliona kiograma.

11. Jagode operite i odstranite im peteljke pre nego što ih skladištite. Međutim, ukoliko planirate da ih jedete nakon nekoliko dana, nemojte ih prati pre nego što ih stavite u frižider jer će se tako pre pokvariti.

12. Jagode možete ukiseliti. Ovo voće je naročito pogodno za kiseljenje kada je još zeleno. Ako su jagode prezrele, možete napraviti džem.

            

                                               Kako da produžite rok trajanja jagodama
Retki su oni koji ne vole sladak ukus jagoda, ali problem je što one brzo gube na svežini. Evo kako da sačuvate omiljenu poslasticu od propadanja.
Sa toplijom sezonom stižu nam ukusni plodovi jagode koje svi vole.
Međutim, problem je što ovi plodovi kratko traju, brzo gube na svežini i uskraćuju nam uživanje u njihovom zanosnom ukusu.
Ipak, postoji način kako da jagode sačuvate od propadanja. Za početak, napravite mešavinu jabukovog sirćeta i vode u odnosu 1:10.
Jagode potopite u ovaj rastvor i ostavite ih nekoliko minuta, zatim ih isperite, ocedite i prebacite na čistu kuhinjsku krpu kako bi se što bolje osušile.
Nakon toga jagode stavite u frižider, posle ovakvog tretmana trebalo bi da ostanu sveže i do dve nedelje.
                                           Kraljica voća ima i svoj spomenik

Comments